Spansk Kvinnefotball

De spanske forslagene for bedring i kvinnefotballen er virkelig på rett vei og profesjonaliseres stadig til et høyere nivå.

Foto: Deportesfemeninos.es

Likestilling

Fotballforbundet i Madrid, RFEF (Real Federación Española de Fútbol). Der ligger det nå et forslag man ikke ville tro på.

Forslaget er som følger:

  • Alle spillere i Primera División skal annsettes på fulltid. Alle klubbene skal med andre ord ha samtlige spillere på heltid og lønne spillere med 14.000 til 20.000 Euro (akkurat summen er ikke bestemt).
  • Summen vil bli en minimumssum i spansk kvinnefotball. 14.000 til 20.000 Euro er en god årslønn i Spania og vil ligge rundt gjennomsnittslønna i Spania om man har en vanlig jobb.
  • Spillere vil ha en arbeidskontrakt. Det betyr arbeidsuker på 35 timer og alle rettigheter, samt full lønn ved sykdom, skader, graviditet osv.. I tillegg gir det 30 dagers obligatorisk ferie, hvor 21 av dagene skal være sammenhengende om sommeren.
  • Spillere er sikret også ved ved skader og sykdom som gjør at man f.eks. ikke kan spille fotball lenger.
  • B-lagsspillere som kalles opp til A-laget i fire kamper på rad eller i seks kamper totalt vil bli inkludert.
  • Alle disse punktene styrker likestillingen og med dette vil kvinnefotballen ha samme rettigheter som gutta, selv om selve lønna er mindre enn i de øverste divisjonene på herresiden.

Går forslaget i Spania igjennom, så vil alle klubber på det øverste nivået i Spania ha proffdag hver bidige dag. Da snakker vi virkelig om profesjonalisering.

Opprettes et fond

Så lurer du kanskje på hvordan klubber skal få råd til dette på kvinnesiden? Klubbene tar ikke regningene helt selv. Det skal opprettes et fond hvor også den spanske regjeringen er med på støtten. Fondet skal dekke utgiftene, så klubbene ikke skal måtte tenke for mye på ekstra utgifter. Dermed gjøres det mulig for alle og ikke bare Barcelona, Atletico Madrid, Levante og andre storklubber å være profesjonelle. Ikke alle klubber har den samme økonomien som de, men med fondet, så vil gapet minske og alle vil ha et likt utgangspunkt.

Nytt seriesystem i Spania

Samtidig skal det bli et nytt seriesystem i Spania også. I stedenfor 7 avdelinger på nivå 2, blir det nå Primera Pro (øverste nivå), Segunda Pro avd. 1 og avd. 2 (nivå 2 ), Primera Nacional avd. 1, 2, 3 og 4, 5, 6 og 7 (nivå 3). Etter dette kommer de regionale seriene.

Dette vil skape et mindre gap mellom nivåene i spansk fotball. Dette fordi nivåforskjellen fra nivå til nivå rett og slett har vært for stor. Nå minskes nivåforskjellen og det vil skapes flere konkurransedyktige arenaer, samtidig som et opprykk ikke nødvendigvis gjør at du rykker rett ned igjen.

Det nye forslaget (kom våren 2018, men behandles først nå), vil skape like forutsetninger til å lykkes for klubber i Primera División. Dermed får de minsket gapet mellom klubber som får god støtte fra å være en storklubb på herresiden (Barcelona, Atletico Madrid osv..) og mindre klubber (Madridd CFF, EDF Logroño m.f.).

Spansk Kvinnefotball er virkelig i utvikling. Både på tilskuerfronten, i media og ikke minst ift. profesjonalisering ved å få spillere på heltid.

Tilskuerrekorder i fleng

Kampen mellom Atletico de Madrid og Barcelona i mars satt ny tilskuerrekord for en klubbkamp etter at hele 60 739 tilskuere. Samtidig har Atletic Bilbao hatt 48 121 tilskuere da de møtte Atletico de Madrid i januar.

I Catalonia, som er området rundt Barcelona, så satt Espanyol katalansk tilskuerrekord på kvinnesiden med 20 615 tilskuere da Atletico de Madrid var på besøk i april. Bildet under tok vår mediesjef, Andreas Kristoffer Berge, under den kampen.

Store hyllester og seerrekorder i Spania

Rekordmange samlet seg foran TV-en under lørdagens cupfinale i Spania, samtidig som det var store hyllester av både serievinneren og cupvinneren søndag.

I den spanske cupfinalen spilt mellom Atlético de Madrid og Real Sociedad var det foran 17 550 tilskuere i Granada. Dette er ny tilskuerrekord i den spanske cupen.

Sendt på storskjerm

Atlético de Madrid tok ledelsen 1-0, men Real Sociedad kom sterkt tilbake og snudde kampen. Til slutt kunne San Sebastián-klubben juble for 2-1-seier og cuptriumf over Madrid-laget.

Kampen ble for øvrig sendt på storskjerm med flere tusen fremmøtte på Plaza de La Trinidad i San Sebastián.

Cupvinneren hyllet av byen!

Etter cuptriumfen ble laget så hyllet hjemme i San Sebastián. Flere titalls tusen hadde møtt opp da laget hadde parade gjennom byen og en hyllest ved rådhuset.

Det hele ble avsluttet med en ny hyllest senere på dagen foran 27 322 tilskuere på Anoeta under herrelagets hjemmekamp mot Real Madrid.

Serievinneren hyllet

Serievinneren, Atlético de Madrid, ble hyllet foran hele 60 234 tilskuere på Wanda Metropolitano under herrelagets hjemmekamp mot Sevilla etter sesongslutt.

Dagen etter ble jentene også hyllet på Real Casa de Correos og foran plassen, Puerta del Sol i Madrid.

Seerrekorder

Under lørdagens cupfinale ble det også satt TV-rekorder i Spania. Aldri før har flere sett en kvinnefotball-kamp via TV-skjermen.

Kampen var en av de mest sette programmene på TV søndag, mens premieutdelingen og pokaloverleveringen toppet det hele som det mest sette på TV i Spania søndag. Hele 2 200 000 så overleveringen.

  • Snitt på 1 655 000 seere, som ga en markedsandel på 14,8 %
  • Høyeste antall seeere på en gang var på 2 797 000 seere klokken 22:22. Det ga en markedsandel på 20,3 %
  • 2 217 000 så premieutdelingen. Det ga en markedsandel på 15,5 %
Copyright © Mallorca Toppfotball